De inceput

De inceput

vineri, 19 septembrie 2014

3 metode de a inlatura buruiana din pavaj

Nu vom castiga niciodata lupta impotriva aparitiei buruienilor. Aceste plante vor apare in mod natural in gazon, in gradina de legume sau chiar in ghivecele cu flori. Isi vor face aparitia desigur si intre dalele din curte, iar pentru inlaturarea lor va fi nevoie de o curatare periodica a zonelor pavate precum:



  • Smulgerea manuala a buruienilor dintre dale. Se poate realiza in diferite stadii de dezvoltare ale plantei (in functie de rezistenta radacinii). In masura in care aceasta radacina este prea puternica, atunci se poate taia doar partea verde a plantei. Pentru suprafete mari de pavaj, aceasta metoda este insa ineficienta, necesitind mult timp si efort.

  • Utlizarea unui erbicid total reprezinta cea mai usoara cale de a starpi plantele care cresc intre dale. Din pacate, aceasta metoda nu este deloc ecologica. Totusi, daca decideti sa utilizati aceasta metoda, este necesar sa va asigurati ca plantele nu sunt ude (de ex. de la roua) si ca nu va ploua in urmatoarele ore, pentru ca erbicidul sa-si faca efectul. Un articol mai vechi pe marginea procesului de erbicidare puteti gasi aici http://langacasa.blogspot.ro/2010/06/erbicidarea-si-curatarea-terenului.html;.

  • Aplicarea unui soc termic buruienilor. Acesta are rolul de a distruge structura celulelor din partea verde a plantei, cat si a semintelor acesteia. Acest tratament poate fi aplicat pe suprafete mici, utilizand apa fierbinte direct pe planta, iar pe suprafete mai mari utilizand un arzator (similar celui prezentat in figura A de mai jos, disponibil in magazinele de bricolaj). Dezavantajul acestei metode este reprezentat de faptul ca radacina nu este afectata direct de socul termic, acest tratment impotriva aparitiei buruienilor trebuind a fi reluat periodic. Metoda poate fi considerate ecologica, neafectand chimic solul.
Fig. A Arzator buruiana (Foto: weedcontrol.nl)

Fig. B Arzator buruiana pt. suprafete mari de pavaj (Foto: weedcontrol.nl)


Mai apar amintite in articole online utilizarea de substante precum clor, otet sau sare pentru starpirea buruienilor. Totusi ceva m-a oprit in a merge mai departe in a prezenta sau a aplica aceste idei, toate presupunand adaugarea de substante "straine" in sol. 

Masuri preventive:

Unii beneficiari au ales sa foloseasca o sapa uscata pentru a umple rosturile dintre dale in locul nisipului fin. Aceasta metoda reprezinta un avantaj in calea aparitiei buruienilor.
O alta metoda presupunea amplasarea unei folii sub pavaj pentru a impiedica dezvoltarea radacinilor. Vor apare totusi buruieni, insa nu vor ajunge la dimensiuni mari.

Este bine sa indepartati buruienile inainte ca aceste plante sa infloreasca pentru a micsora posibilitatea acestora de a se inmulti.

Un comentariu:

  1. Buna ziua. Nu stiu cum sa pun intrebari pe aceasta platforma de blog, legat de anumite subiecte. De ex. acum as dori sa aflu cum sa procedez la construirea unui drenaj in gradina (in panta) pt eliminarea apei pluviale colectate de sistemul de burlane de la cladirile de pe priprietate (cca. 100 mp), prin folosirea unui tub de drenaj?

    RăspundețiȘtergere