De inceput

De inceput

joi, 2 septembrie 2010

Alegerea unei masini de tuns gazonul din gradina

In timp ce apa, fertilizarea si controlul aparitiei buruienilor face miniuni pentru a creste un gazon frumos in gradina, alegerea corecta a masinii de tuns iarba poate simplifica tunsul gazonului si intretine aspectului sanatos al acestuia. Inainte de a compara caracteristicile sau costul masinilor de tuns gazonul trebuie sa intelegi care tip se potriveste cel mai bine pentru gradina ta.

Trebuie raspuns la urmatoarele intrebari pentru a alege o masina de tuns gazonul:
  • cat de mare este suprafata peluzei?
  • ce fel de obstacole sunt prezente (alei, copaci, rondouri cu flori)?
  • suparfata este plana sau exista pante mai abrupte?
  • care va fi densitatea ierbii (aceasta depinde atat de planta in sine cat si de cat de des va fi tuns)?
  • cat de mult poti cheltui pentru a o achizitiona?
Masina de tuns iarba manuala (pentru suprafete mici)
Se preteaza gradinilor mici. Nu au motor - deci sunt usor de intretinut si nu sunt zgomotoase. Sunt ieftine dar pot fi o bataie de cap daca suprafata gazonului nu este plana sau este prea mare.

Masina de tuns iarba electrica (pentru suprafata mici si medii)


Sunt usor de pornit, usoare, relativ putin zgomotoase si sunt mai ecologice decat cele pe benzina. Din pacate de cele mai multe ori au nevoie de un cablu de alimentare ceea ce poate fi deranjant daca aria de tuns este mare. Exista si versinuni de masini electrice de tuns gazonul cu acumulatori, durata de viata si utilizare a acumulatorului depinzand insa de producator si de modul de folosire. Pretul si mentenanta sunt mai mici decat in cazul masinilor de tuns iarba pe benzina.


Masina de tuns iarba pe benzina (pentru suprafete medii si mari)
Sunt cele mai puternice, rapide si cateodata usor de utilizat. Un alt mare avantaj ar fi faptul ca nu exista cablul de alimentare. Dar toate astea vin cu dezavantajul pretului, mentenantei pe care o necesita si a zgomotului in timpul operarii. Datorita greutatii mai mari decat a masinilor electrice - pot fi prevazute cu tractiune pe rotile din spate (recomandat) pentru a usura munca pe suprafate mari sau la urcarea in pante.

Pentru suprafetele de gradina foarte mari se recomanda tractorasele de tuns iarba.

Alte caracteristici ale masinilor de tuns gazonul ar fi:


  • capacitatea sacului de colectare al ierbii - cu cat este mai mare cu atatea mai putine opriri pentru golirea lui;
  • posibilitatea de maruntire si imprastiere inapoi pe sol a firelor de gazon proaspat tunse - rezultand un ingrasamant gratuit;
  • latimea de taiere - de fapt lungimea cutitului de taiere - cu cat este mai mare cu atat masina poate tunde mai mult si mai repede;
  • puterea motorului exprimata in W pentru masinile electrice si in CP pentru cele pe benzina (raportul intre cele doua fiind de 1,34).
Sugestii suplimentare in alegerea masinii de tuns gazonul:
  • Masinile de tuns gazonul cu rotile din spate de dimensiuni mai mari decat cele din fata sunt mai manevrabile;
  • O latime de taiere a masinii de tuns mai mare salveaza o groaza de timp. Exercitiu - pentru a fi tunsa o suprafata de 500 mp (10 m lungime si 50 m latime) cu ajutorul unui cutit de taiere de 40 de cm sunt necesare 25 de drumuri de-a lungul latimii de 50 m, iar in cazul in care cutitul de taiere ar fi de 50 de cm - doar 20 de drumuri sunt suficiente (adica un total de 1 km de parcurs);
  • Alegeti o masina puternica - acest fapt va va ajuta atunci cand iarba a crescut prea mare sau cand este uda;
  • Utilizeaza un trimmer de gazon in zonele in care masina de tuns gazonul din gradina nu poate opera (langa alei, flori, pomi).
E bine sa ai rabdare cand cauti o masina de tuns. De multe ori magazinele mari aduc pe motive de cost masini de tuns mai putin fiabile. Producatori consacrati de altfel de utilaje se gasesc mai degraba in magazine specializate sau pe Internet, deci fa o analiza atenta inainte de a cumpara masina de tuns gazonul.

4 comentarii:

  1. e bun articolul dc facea si o recomandare cu link-uri pe fiecare dintre categoriile de mai sus ar fi fost beton

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut, dar cum ar fi sa nu mai impingi masina de tuns iarba? fara zgomot, ca e cu acumulator? Vorbesc de un robot gazon de la STIHL, RMI422 P. Face el tot, doar te bucuri de o curte frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere