De inceput

De inceput

marți, 15 iunie 2010

Erbicidarea si curatarea terenului




Lupta cu buruienile trebuie pornita cu cel putin o luna inaintea plantarii gazonului. Pentru inceput e bine sa fie folosit un erbicid total (de genul Roundup sau Clinic) care poate fi achizitionat de la firmele ce vand produsele agricole. In general aceste produse au un mare succes in a extermina vegetatia cu frunza ingusta. Din experienta, cu un pulverizator de 5 l ca in imagine, se pot acoperi cca. 200-300 mp.






Nu se va ierbicida daca exista conditii de ploaie in urmatoarele ore (ideal 24). Solutia se va aplica atunci cand buruienile sunt rasarite peste 70 % iar planta trece de 10 cm (inaltimea optima a plantelor in cazul produsului Clinic fiind de 20-40 cm). Dureaza cca. 2 saptamani pana cand plantele se usuca si se poate trece la curatarea terenului.




Asa arata gradina in cele 2 saptamani de la ierbicidare:

t =0


t = o saptamana



t = 2 saptamani



A se observa in partea din spate o zona verede in care nu a fost folosit erbicid. In masura in care operatiunile de maruntire ale terenului nu au inceput buruiana a revenit - exact cea cu frunza ingusta care deranjeaza optic in viitorul gazon:



Mai departe se va trece la indepartarea vegetatiei uscate si la curatarea terenului de resturi din constructie dupa caz.


Urmeaza operatiunea de sapat mecanizat - solul in cazul de fata nefind lucrat de mai bine de 15 ani. Se poate trece apoi la corectarea nivelului solului si adaugarea de nisip si mranita.


O data ce solul pare pregatit pentru insamantarea gazonului ar fi ideal ca totusi intai sa-l udam intensiv o perioada de cca. 1-2 saptamani pentru a ajuta eventualele buruieni ramase sa rasara.

3 comentarii: