De inceput

De inceput

luni, 15 septembrie 2014

Cum putem taia si colecta gazonul atunci cand este mare

Tuturor celor care se ingrijesc de gazon ni s-a intamplat sa ne chinuim sa tundem iarba atunci cand aceasta a crescut prea mult, sarcina dificila si pentru masina de tuns, dar mai ales pentru noi. Mult timp "pierdut" cu tunderea ierbii, multe opriri pentru a goli sacul, multa iarba de colectat. 

Puteti lasa la o parte "groaza" de a tunde un gazon inalt. Procedeul de mai jos l-am folosit cu succes de fiecare data cand tunsul ierbii era prea greu, cand se bloca pur si simplu intrarea in sacul colector al masinii de tuns iarba, cand motorul aproape ca mai reusea sa invarta cutitul. 


 Sfat: Pentru un tuns usor si un aspect placut al gazonului, tineti cutitul masinii de tuns gazonul ascutit tot timpul. 

Pe scurt, alegeti o zi, de preferinta cu soare, pentru aceasta activitate. O sa tundeti o parte din gazon (pe o anumita directie) fara a utiliza sacul colector al masinii de tuns iarba. Veti lasa mai apoi cateva ore necesare ca firele de iarba taiate sa se usuce, si astfel sa piarda din volum. Apoi veti reveni pe o directie perpendiculara cu masina de tuns iarba pentru a taia si restul gazonului, dar si pentru a colecta resturile de iarba ramase. 

 Cu scop de prezentare, am tuns iarba fara sacul colector lasand "dare" prin gazon. Tunderea s-a realizat de-a lungul latimii curtii, si nu a necesitat nici o oprire. Pentru o suprafata de cca. 350 de mp au fost necesare cca. 15 minute pentru aceasta faza. 


Succesul metodei consta in colectarea unui volum mai mic de iarba, mentinerea turatiei dorite a motorului si scaderea timpului necesar tunderii. Iarba proaspat tunsa isi modifica rapid volumul. In imaginea de jos se poate observa compartiv aspectul firelor de iarba dupa cca. o ora dupa ce au fost taiate. 


Dupa cca. 2 ore am pornit fara probleme sa tund si sa colectez gazonul, de aceasta data in lungul curtii. Fiind mai putina iarba de taiat, turatia motorului a fost constanta, asigurand cutiului puterea de "vacuum" catre sacul colector atat a firelor de iarba proapsat taiate, cat si a celor care au inceput sa se usuce cu 2 ore inainte. 


Sfat: in functie de vreme, dar cel putin cu o zi inainte sa tundeti gazonul - nu porniti sistemul de irigare! Daca udati, firele de iarba vor absoarbi apa, iar astfel volumul de iarba va creste (deci mai multe opriri pentru golirea sacului, mai multa iarba colectata).

 Sfat: In cazul in care lungimea firului de iarba este prea mare incercati sa tundeti mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu