Pregatirea solului pentru insamantare
In primul rand terenul trebuie lucrat pentru a putea fi semanat gazon, iar aceasta operatiune este de durata. Pe de o parte - pamantul trebuie arat (solul afanat ajutand radacinile sa partrunda adanc), maruntit si nivelat cu ajutorul tavalugului pentru a se potrivi cu proiectul de amenajare al gradinii respectand limitele impuse de nivelul pavajului sau al gardului. Pe de cealalta parte trebuie sa fie imbunatatit cu nisip in cazul solului lutos sau cu turba in cazul terenului nisipos.
In al doilea rand trebuie sa te asiguri ca terenul este curat. Asta inseamna ca nu se gasesc resturi din constructii, pietre, radacini, si buruieni (mai ales cele cu frunza ingusta). Planifica din timp aceste operatiuni pentru ca terenul o data nivelat trebuie udat 2 saptamani astfel incat samanta deja prezenta in sol sa se dezolte si plantele sa rasara, iar alte 2 saptamani pentru ca buruienile sa fie distruse de actiunea erbicidului. Despre cum scapam de buruiana citeste si Erbicidarea si curatarea terenului.
Tipuri de gazon
In functie de calitatea solului, de locatia peluzei si de rolul acesteia in gradina producatorii de gazon pun la dispozitie fel de fel de amestecuri de seminte de iarba (graminee perene) astfel incat se poate alege intre gazon decorativ (cu frunze si tulpini subtiri, necorespunzator pentru trafic intens), gazon sport (rezistent la calcat), gazon de umbra, gazon rezistent la seceta si alte multe varietati.. Daca nu stiti ce gazon sa alegeti o idee buna ar fi sa intrebati unul dintre vecini ce tip de seminte a folosit daca are deja o peluza care arata bine .
Semanarea
Cele mai bune perioade pentru insamntarea terenului cu gazon sunt primavara sau sfarsitul verii - inceputul toamnei (August_septembrie). Temperatura trebuie sa nu scada sub 10 grade Celsius iar pecipitatii sunt din belsug.
Inainte de semanare asigura-te cu ajutorul unui tavalug ca suprafata terenului este plana. Pentru semanarea manuala ar fi bine sa semeni intreaga suprafata de 2 ori pe directii perpendiculare intr-o zi fara vant si cu solul uscat. Daca crezi ca semanarea manuala nu va duce la obtinerea unui gazon omogen - poti folosi o unealta de semanat ca in imagine.
Cantitatea necesara de samanta de gazon este specificata de fiecare producator in parte. Trebuie folosit acelasi tip de gazon pentru o suprafata continua pentru a evita diferentele de culoare si volum. Samanta poate apoi fi fixata in pamant grebland usor. Cand aceasta operatiune s-a incheiat e bine sa mai treaca o data - de 2 ori tavalugul pentru tasarea solului.
Este bine ca pana la aparitia firelor de gazon - dar si o perioada dupa - sa nu calcati pe suprafata. Daca aveti si un catel - acest lucru va fi mai greu de realizat.
Intretinerea umiditatii pentru solul proapat semanat
Semintele de gazon au nevoie intre 1 si 3 sapatmani pentru a incolti in functie de temperatura si umezeala. Pentru ca semnintele de gazon sunt asezate langa suprafata solului - aceasta parte superioara trebuie sa fie udata (prin pulverizare pentru a scoate semintele din sol) in mod constant pana cand semintele au germinat si s-au fixat. Semintele care au inceput sa creasca si sunt expuse intr-un loc uscat se vor usca. In cazul instalatiilor automate de irigate - controlerul poate avea inclus un program de gazonare care permite intretinerea umiditatii doar in stratul superior al terenului comandand pompa des pentru perioade foarte scurte de timp.
Montarea rulourilor de gazon
Solutia rapida de a avea gazon in jurul casei este montarea rulourilor de gazon. De mutle ori in pretul rulourilor intra si opeariunile de pregatire a terenului si montaj. Este mai scump dar arata bine de la inceput. Daca iti montezi singur ruloul de gazon - toate operatiunile enumerate mai sus sunt necesare ca si in cazul gazonului smenat. Denivelarile terenului nu vor fi ascunse de montarea ruloului. Daca solul nu are legatura directa cu radacinile gazonului - vor apare petele galbene.
Udarea gazonului
Se obisnuieste pentru gazon a fi udat dimineata sau/si seara (in nici un gaz ziua cand afara este soare pentru a evita parlirea gazonului - cu exceptia perioadei de semnare - pana la aparitia frunzei de gazon). Personal prefer seara - ferit de razele puternice ale soarelui care determina evaporarea rapida a apei din partea superioara a solului. La o udare - se recomanda obtinerea echivalenta a 15-30 de litri pe metru patrat in functie de temperatura si de umiditatea necesara in sol. Trebuie sa sti ca radacina plantei se dezvolta dupa unde gaseste apa. Udand mai des cu cantitati mici de apa - vom stimula cresterea radacinilor aproape de suprafata - gazonul devenind vulnerabil la uscare. Deci de preferat e sa uzi mai rar cu mai multa apa.
Trebuie de asemenea sa fii atent/a la starea vremii si sa uzi doar atat cat este necesar. Prea multa apa in gazon afecteaza sanatatea radacinii. Un senzor de ploaie atasat controlerului instalatiei automate de irigare te poate deri de astfel de batai de cap.
Tunderea gazonului
Primul tuns se face cand lungimea firului de gazon are cca. 6-10 cm.
Una dintre regulile tunderii gazonului este taierea pana intr-o treime a frului de gazon (adica daca doresti un gazon de 4 cm - el trebuie tuns atunci cand are 6 cm). Cu cat vrei o inaltime mai mica a firului de gazon - cu atat mai des trebuie taiat. Taierea regulata ajuta la indesirea gazonului si obtinerea unei peluze de invidiat.
Pentru un gazon cu rol decorativ se poate opta pentru tunderea firului de iarba la 2-3 cm, in schimb pentru un gazon de trafic - se poate tunde la 4 cm. In perioadele calde - mai ales daca nu poti uda constant - este bine sa lasi gazonul mai inalt de atat.
Frecventa operatiunii de tundere a peluzei depinde din nou de temperatura si de apa pe care o primeste - dar in principiu vara gazonul creste repede - si trebuie tuns chiar de 2 ori pe saptmana. In rest cam o data. Ultima tundere a gazonului poate avea loc in luna noiembrie (sau chiar octombrie in functie de temperatura) dar lasand o lungime mai mare a firului de gazon. Nu se va tunde atunci cand iarba este uda, iar peluza va fi inspectata si curatata inainte de taiere ridicand obiectele din gazon care ar putea duce la deteriorarea cutiului masinii de tuns.
Utilaje de tuns iarba
In functie de suprafetele de tuns puteti alege masini de tuns gazon cu diferite latimi de tundere si diferite capacitati ale sacului de colectare. Daca suprafetele sunt mici - puteti alege o masina electrica, insa pentru suprafete de peste 300 - 400 mp puteti folosi o masina de tuns pe benzina, aceasta varianta lasandu-va libertatea de a va misca fara sa rasuciti cordonul de alimentare. Important pentru a-ti usura munca este faptul ca unele modele de masini de tuns sunt prevazute cu tractiune pe rotile din spate, reducand semnificativ efortul. Pentru taierea gazonului de langa borduri, gard sau flori se poate utiliza un trimmer de gazon.
Imbunatatirea calitativa a solului
Este bine sa fie facuta o imbunatatire a calitatii solului inainte de semnarea gazonului. Se poate face natural (mranita sau compost) sau adaugand compusi chimici (ingrasamant pe baza de azot si fosfor).
Fertilizarea gazonului are un caracter periodic in functie de calitatea solului. In luna martie planta va fi stimulata cu azotat de amoniu (esential in cresterea partilor verzi ale plantei). Efectul acestuia tine in jur de 8 - 10 saptamani - pe parcursul lunilor ce urmeaza fiind necesara continuarea administrarii atata timp cat planta creste. Toamna se pot utiliza ingrasaminte cu fosfor (pentru intarirea radacinii) si mai putin azot. Ca ingrasamant mai trebuie amintit potasiul care are un rol important pentru imunitatea plantei in fata bolilor.
In privinta ingrasamintelor chimice trebuie respectat cu strictete dozajul specificat de producator pentru a evita arderea plantei pe de o parte - si risipa de material chimic in sol pe de cealalta.
Probleme cu gazonul
Peluze fara defecte nu sunt - asa ca poti linistit daca gazonul tau nu este perfect.
Principala dorinta a gazonului este apa. Daca este udat corect si totusi se ingalbeneste sau se rareste se poate ca solul sa fie prea batatorit sau compactat. Aceasta situatie poate apare intr-o zona cu trafic intens caz in care este necesara aerarea solului (se poate face cu ajutorul unei furci prin patrunderea a cca. 10 cm in plan vertical in sol). O alta cauza poate fi faptul ca aveti un animalut prin curte care-si face nevoile in zona respectiva - problema comuna la posesorii de animale de companie.
Aparitia buruienilor e normala intr-o oarecara masura. Daca buruienile nu sunt din familii de plante asemnatoare gazonului (cu frunza ingusta) - se poate utiliza un erbicid selectiv ce poate fi achizitionat de exemplu dintr-un magazin cu produse pentru agricultura. Daca tipul buruienii seamana cu gazonul va trebui sa fie indepartata manual. In princpiu - pe masura ce gazonul se tunde si se indeseste - buruienile nu vor izbuti sa mai creeze probleme.