De inceput

De inceput

miercuri, 28 aprilie 2010

Realizarea sistemului automat de irigare

Prezenta apei in gradina este vitala pentru aspectul acesteia si pentru garantarea supravietuirii plantelor.


Udarea gradinii cu un furtun poate fi o activitate relaxanta, mai ales daca dimensiunile locului din jurul casei nu sunt foarte mari. Un sistem automat de irigare ofera insa gradinarului libertate si ofera curtii cea mai buna solutie de udat cu cantitatea necesara de apa in functie de zona de irigat.

Automatizarea se va face cu ajutorul unui controler la care se poate adauga un senzor de umiditate care intrerupe comanda pompei de exemplu in perioadele ploioase. In cazul in care amenajati o gradina de la inceput este bine sa luati in calcul un asemenea sistem de irigare automat pentru a va asigura ca atat gazonul cat si florile si ceilalti arbusti se bucura de apa.

In functie de suprafata din jurul casei care trebuie irigata se poate crea un foraj de mica adancime. Vedeti aici articolul despre foraj

Proiectarea unui astfel de sistem de irigare automat se face plecand de la proiectul de amenajare al gradinii care delimiteaza prezenta gazonului, a florilor, a aleilor si a gardului. In functie de suprafetele rezultate si de felul plantelor se va calcula tipul si capacitatea aspersoarelor sau unde este cazul a furtunului picurator. Adunand nevoile acestor elemente se poate determina numarul de electrovalve. Aceste elemente deschid sau inchid circuitul de apa pe o anumita zona din gradina. O electrovalva deserveste unul sau mai multe aspersoare in functie de capacitatea acestora si de capacitatea pompei de apa (volum de apa si presiune).



Proiectarea sistemului de irigare al gradinii se poate face si in regie proprie prin utlizarea unor programe disponibile pe Internet cum ar fi:

http://www.gardena.com/opencms/opencms/applications/irrigation_planner/index_ro-RO.html

De asemenea pe Internet se gasesc de cumparat tot spectrul de piese si dispozitive necesare realizarii sitemului de irigare si este indicat sa cautati si sa va informati indiferent de varianta aleasa pentru punerea in opera.









In cazul gradinii de fata am solicitat unei firme specializate sa se ocupe de toate detaliile in realizarea lucrarii de irigare. A fost in sarcina lor atat realizarea proiectului cat si cumpararea pieselor necesare.

Etapele au fost:

- masurarea la fata locului a dimensiunilor si identificarea locurilor din gradina in functie de destinatie (pavaj, flori, gazon);

- o data zonele identificate s-a trecut la alegerea tipului si numarului de aspersoare necesare



- desenarea planului de asezare al sistemului de conducte;


























- punerea in practica (ideal ar fi sa folositi un astfel de utilaj);


- saparea santurilor pentru tevile de apa (la cca. 30 - 40 cm);


- mufarea conductelor si plasarea lor in teren;






- leagarea pompei de apa la foraj;



- testarea instalatiei.

Accesorile acestui sistem sunt programatorul (controler) si senzorul de ploaie (le voi prezenta mai tarziu). In fiecare toamana instalatia trebuie golita cu ajutorul unui compresor. Merita mentionat ca prin santurile sapate se pot introduce cabluri de curent cu camasa metalica pentru a avea alimentare cu curent electric in orice zona a curtii.

5 comentarii:

  1. Pentru cei care sunt interesati despre achizitionarea produselor care trebuiesc folosite, cum se proiecteaza sau monteaza un sistem de irigat automatizat, nu ezitati sa ne contactati la adresa de web
    http://www.irigarden.ro/index.php?route=information/contact sau la numerele de telefon afisate pe syte.

    Cu stima,
    Echipa irigarden

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumim pentru increderea acordata firmei noastre in 2012. Anul 2013 ne aduce noi oferte spectaculoase si preturi de neegalat la toata gama de produse Rain Bird.
    De asemenea si in 2013 va asteptam intrebarile sau nelamuririle la adresa de e-mail : irigarden@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. inca vane elctrice puse pe traseu nu am mai vazut nicaieri. pentru ca ele se pun toate intr-un loc "dedicat" iar de acolo se pleaca cu fiecare traseu in parte. sau a fost criza si s-a facut rabat de la folosirea de conducte?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pozitionarea electrovanelor pe traseu este si mai eficienta si mai economica - daca s-a optat pentru un loc "dedicate" pentru un distribuitor central in nici un caz nu ar fi vorba de un rabat. Si eu am optat pentru electrovane dispuse pe traseu, am mers pe varianta de pe www.irrishop.ro
    .

    RăspundețiȘtergere
  5. piederea de presiune daca ev. sint toate la un loc este doar o poveste pentru necunoscatori.presiunea itr-o instalatie hidraulica aproximativ orizontala este relativ constanta pentru toate x circuite care sint relativ egale.practica sustinuta de teorie ne arata ca la10 metri liniari de circuit se pierd 0.1 atmosfere, care poate fi compensata prin reducerea sectiunii de teava treptat catre ultimele 3 aspersoare, la un cot de 90 tot 0.1 atm la o electrovana tot 0.1 atm, deci diferentele sint neglijabile.deci daca o electrovana reduce presiunea in circuitul pe care este montata cu x atm ori o pui la plecare ori cu 10 metri mai incolo este acelasi lucru dpdv hidsraulic,asa ca varianta cu ev raspindite nu e rabat e bataie de joc , iar de eficienta economica nici nu poate fi vorba deoarece cutiile de vizitare independete pentru o ev ,adunate sint mai scumpe decit una centrala, daca nu montezi cutiile idividuale e o si mai mare bataie de joc pentru ca nu poti interveni la ele ,nu se pot curata,aerisi ,comanda manual etc ,eventual inlocui.ev sint la 24 v si 150-200 miliamperi ,ai idee ce pierderi sint pe cablu de irigatie de obicei are 0.25mm2 iar la peste 10-15m chiar ai pierderi si mari sanse sa pierzi rezistenta la izolatie in timp.daca vrei sa eviti asta folosesti torsadat bifilar de 1.5mm2 pentru ca nu mai ai nul comun deoarece sint raspindite deci costuri cel putin duble fata de teava, eficienta economica si fiabilitate muuult sub zero.

    RăspundețiȘtergere