De inceput

De inceput

luni, 8 septembrie 2014

Cum scapam de apa verde din piscina




Daca apa din piscina devine verde - cel mai probabil nivelul pH-ului este incorect sau nivelul de clor din apa este prea scazut. Apa verde din piscina este cauzata de alge. Din fericire se poate scapa usor de aceasta problema neplacuta tinand cont de urmatoarele etape:

Circularea si filtrarea continua a apei din piscina

 

Pentru a asigura eficienta maxima a tratamentelor chimice adaugate in piscina este nevoie de o buna circulatie si filtrare a apei. In cazul in care ati semnalat deja prezenta algelor in apa, dupa ajustarea nivelului pH-ului si a nivelului de clor (descrise mai jos), lasati pompa sa mearga mult (de ex. peste noapte, chiar si a doua zi). 

Sfat: Tratamentele chimice aplicate piscinei sunt inutile daca filtrarea este necorespunzatoare sau pompa nu ruleaza suficient de mult timp (de ex. unii producatori recomanda recircularea intregului volum de apa in mod uzual de cca. 4 ori pe zi).

Reglarea pH-ului

 

In mod optim pH-ul apei din piscina ar trebui sa fie situat intre 7,2 - 7,6. Atunci cand valoarea pH-ului nu se afla intre aceste limite, actiunea clorului devine mai putin eficienta, ducand (printre altele) la aparitia algelor. Regland doar nivelul clorului din apa nu va fi suficient daca nu vom ajusta si nivelul pH-ului.

Sfat: de fiecare data cand umpleti sau adaugati apa in piscina - asigurati-va ca nivelul pH-ului este intre limitele cerute. Daca nu este, utilizati produse chimice de calitate pentru reglarea acestuia. 


Curatarea manuala a peretilor si a fundului piscinei

Periati lateralele si fundul piscinei pentru a ajuta la desprinderea algelor de peretii bazinului. Puteti folosi si un aspirator de piscina in masura in care acesta este disponibil. Curati fitrul pompei si skimmerul (daca piscina dv. este prevazuta cu un astfel de dispozitiv).

Sfat: Daca pana acuma algele erau lipite de peretii piscinei, dupa actiunea de periere acestea se vor afla in suspensie iar aspectul apei va fi mult mai urat. Dupa aplicarea pasului urmator algele vor muri, iar culoarea lor va deveni alba.

Sfat: puteti aspira algele direct in afara piscinei (fara ca apa sa mai treaca prin filtru), iar mai apoi sa completati nivelul de apa.

Tratamentul soc cu clor

 

Acest tratament se aplica ideal seara, actiunea clorului fiind afectata de razele solare. Intotdeauna se va pre-dizolva clorul granulat, de exemplu intr-o galeata plina cu apa, inainte de a fi introdus in piscina. Pentru aceasta operatiune va fi necesara o cantitatea de clor mai mare decat cea de intretinere, in conformitate cu eticheta produsului si cu volumul de apa  (e.g. pentru a ajunge la o concentratie de 3-5 mg de Clor per litru).

Note:

             in functie de densitatea si tipul algelor, culoarea apei din bazin se va modifica;

             puteti utiliza un agent floculant pentru filtrarea mai facila a apei dupa ce algele au fost neutralizate;

             daca tratamentul soc cu clor nu a dat rezultate optime de prima oara, acesta poate fi repetat. Verificati doza soc de clor, valoarea pH-ului si nu uitati sa lasati pompa sa circule apa pana la obtinerea rezultatelor dorite.

Cum prevenim aparitia algelor in apa din piscina?

 

             masurati si reglati saptamanal nivelul pH-ului si clorului din apa piscinei;
             in zilele foarte calduroase suplimentati cantitatea de clor;
             puteti utiliza substante speciale antialge cu rol preventiv o data la doua saptamani. Acestea nu sunt folosite insa pentru a trata piscina odata ce algele s-au instalat deja;
             utilizati o prelata peste piscina atunci cand nu o folositi;
             utilizati tablete speciale de clor pentru clorurare de durata (vezi foto jos).

Un comentariu: