Prezenta apei in gradina este vitala pentru aspectul acesteia si pentru garantarea supravietuirii plantelor.
Udarea gradinii cu un furtun poate fi o activitate relaxanta, mai ales daca dimensiunile locului din jurul casei nu sunt foarte mari. Un sistem automat de irigare ofera insa gradinarului libertate si ofera curtii cea mai buna solutie de udat cu cantitatea necesara de apa in functie de zona de irigat.
Automatizarea se va face cu ajutorul unui controler la care se poate adauga un senzor de umiditate care intrerupe comanda pompei de exemplu in perioadele ploioase. In cazul in care amenajati o gradina de la inceput este bine sa luati in calcul un asemenea sistem de irigare automat pentru a va asigura ca atat gazonul cat si florile si ceilalti arbusti se bucura de apa.
In functie de suprafata din jurul casei care trebuie irigata se poate crea un foraj de mica adancime. Vedeti aici articolul despre foraj
Proiectarea unui astfel de sistem de irigare automat se face plecand de la proiectul de amenajare al gradinii care delimiteaza prezenta gazonului, a florilor, a aleilor si a gardului. In functie de suprafetele rezultate si de felul plantelor se va calcula tipul si capacitatea aspersoarelor sau unde este cazul a furtunului picurator. Adunand nevoile acestor elemente se poate determina numarul de electrovalve. Aceste elemente deschid sau inchid circuitul de apa pe o anumita zona din gradina. O electrovalva deserveste unul sau mai multe aspersoare in functie de capacitatea acestora si de capacitatea pompei de apa (volum de apa si presiune).